Hrono Hleb Od Ražanog I Crnog Brašna


Za ovaj recept vam je potrebno:

•2 čaše (od kiselog mleka) crnog brašna tip 1100
•Čaša (od kiselog mleka) ražanog brašna tip 1250
•Kašičica sode bikarbone
•Kašičica soli
•Kašičica kima (opciono)
•Kašika limunovog soka
•1 1/2 čaša (od kiselog mleka) kisele vode - postepeno dodavati vodu dok ne dobijete odgivarajuću konzistenciju.


Priprema:

Sjedinio sam sve suve sastojke, zatim dodao limun i kis. vodu. Mešajte malo duže kašikom, sve dok se lepo ne sjedine sastojci. Smesa treba da vam bude kompaktna, lepljiva i cvrsta odnosno takva da kada zabodete u nju kašiku ona ostane da stoji. 


Podmazao sam kalup mašću i u nju izručio smesu. Namokrio ruke vidom i oblilovao testo. Po površini sam ga išarao nožem i posuo brašnom, pokrio krpom i ostavio da odmori minimum 45 minuta. Hleb je bolji ako fermentise duze, ukoliko ne mozete da cekate i 45 minuta moze da pomogne. Dobro sam zagrejao rernu i ubacio kalup sa hlebom na pečenje. Pekao se na 180 stepeni nekih 45 minuta, zatim na 200 stepeni još 30-ak minuta i to sve ovlaš prekriveno alu. folijom, poslednjih 10/15-ak minuta sam sklonio foliju i pekao na 220 stepeni. Uvio ga u krpu i ostavio tako da prenoći.


Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar