19 Jan 2016

Hleb bez kvasca i sličnih dodataka


Za ovaj recept vam je potrebno:

  • Puna čaša od kiselog mleka ražanog brašna
  • Puna čaša od kiselog mleka speltinog integralnog brašna
  • Pola čaše ječmenog brašna
  • Pola čaše heljdinog integralnog brašna
  • Puna kašičica soli
  • Puna kašičica sode bikarbone
  • 2 kašike limunovog soka
  • Dve pune kašike semenki golice (bundeve)
  • Dve pune kašike semenki suncokreta
  • 2 čaše od kiselog mleka vruće vode

  • Susam za posipanje



Priprema:

Prvo sam pomešao sve suve sastojke (brašno, so, semenke), zatim dodao vodu  i zamesio testo. Pokrio posudu krpom i ostavio da odstoji. Fermentisalo je oko 5 sati. Kada je testo odmorilo, dodao sam sodu i limun i mikserom sa nastavcima za testo promešao. Izručio u kalup koji sam prethodno podmazao mašću. Posuo odozgo susamom i ostavio još nekih 10-ak minuta da odmori i ubacio u hladnu rernu. Pekao se nekih sat vremena na 180 stepeni sa aluminijumskom folijom i uključenim ventilatorom i još nekih 10-ak do 15 minuta bez folije. *Nemojte se striktno pridržavati vremena i stepeni pečenja zbog različitih tipova rerni.


Kada se malo ohladio, uvio sam ga u prijanjajuću foliju kako bi zadržao svežinu i mekoću do doručka.

Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar