23 Nov 2015

Evo kako na pravi način da iskoristite mlaćenicu!

Kako svratim na pijacu kod Đerma tako se kući ne vraćam bez ove namirnice. Pitate se šta je to? Je l' da?
E pa dragi i drage moje to je neutralna pavlaka za šlag sa 36% mm. Izuzetno dobra i kvalitetna, moram priznati.


Ne samo što je cena pristupačna (135 din. 1/2l) već ne sadrži nikakve aditive i konzervanse, što je mnogo bitnije napomenuti. 100% je prirodna i to me je upravo i privuklo da je kupim. 


Jedina mana je što je rok trajanja 3 dana. Lično je koristim za pravljenje putera jer na taj način odvojim mlaćenicu i ostane samo masnoća i samim tim dobijem 3 u 1. Duži rok trajanja, mlaćenicu i puter!
Elem, tema ovog posta je mlaćenica i kako je iskoristiti na pravi način.


Za ovaj recept vam je potrebno:



2 čaše od kiselog mleka brašna (ja sam koristio 1 1/2 čašu ražanog brašna tip 1250 i 1/2 čaše heljdino integralno brašno)
Čašu (ne prepunu) od kiselog mleka mlaćenice
Ravna kašičica sode bikarbone
Kašika limunovog soka
Ravna kašičica soli

Priprema:

Prvo sam uključio rernu da se dobro zagreje. Zatim sam u posudu stavio sve suve sastojke (brašno, so, soda) i promeša. Dodao limun, mlaćenicu i zamesio testo. Kašikom vadio smesu i stavljao je na pleh koji sam prethodno podmazao mašću. Pekli su se na 220 stepeni (sa ventilatorom) nekih 20-ak minuta. 


Prijatno!

Tekstovi vezani za ovaj post:
1. Kako napraviti domaći puter?
2. Puter

0 komentara:

Postavi komentar