Kako svratim na pijacu kod Đerma tako se kući ne vraćam bez ove namirnice. Pitate se šta je to? Je l' da?
E pa dragi i drage moje to je neutralna pavlaka za šlag sa 36% mm. Izuzetno dobra i kvalitetna, moram priznati.
Jedina mana je što je rok trajanja 3 dana. Lično je koristim za pravljenje putera jer na taj način odvojim mlaćenicu i ostane samo masnoća i samim tim dobijem 3 u 1. Duži rok trajanja, mlaćenicu i puter!
Ne samo što je cena pristupačna (135 din. 1/2l) već ne sadrži nikakve aditive i konzervanse, što je mnogo bitnije napomenuti. 100% je prirodna i to me je upravo i privuklo da je kupim.
Elem, tema ovog posta je mlaćenica i kako je iskoristiti na pravi način.
Za ovaj recept vam je potrebno:
2 čaše od kiselog mleka brašna (ja sam koristio 1 1/2 čašu ražanog brašna tip 1250 i 1/2 čaše heljdino integralno brašno)
Čašu (ne prepunu) od kiselog mleka mlaćenice
Ravna kašičica sode bikarbone
Kašika limunovog soka
Ravna kašičica soli
Priprema:
Prvo sam uključio rernu da se dobro zagreje. Zatim sam u posudu stavio sve suve sastojke (brašno, so, soda) i promeša. Dodao limun, mlaćenicu i zamesio testo. Kašikom vadio smesu i stavljao je na pleh koji sam prethodno podmazao mašću. Pekli su se na 220 stepeni (sa ventilatorom) nekih 20-ak minuta.
0 komentara:
Postavi komentar