4 Aug 2015

Kako napraviti domaći KEFIR?

Kefir je fermentisano mleko. Nalik je jogurtu, ali sadrži izuzetno značajne probiotske kulture neophodne za dobro zdravlje, pre svega creva, pa onda i čitavog organizma. Kefir takođe čini da se mleko lakše vari jer smanjuje laktozu tokom fermentacije.
Kefirna zrnca su živa kultura, ona su spolja bela i izgledaju kao mali cvetovi karfiola. Ukoliko nemate, a želite da nabavite kefirna zrnca to možete učiniti u sledećoj grupi KEFIR NA DAR na fejsbuku.

Za ovaj recept vam je potrebno:

1 puna kašika kefirnih zrnaca
500ml mleka

Priprema:


U teglu sam sipao kašiku kefirnih zrnaca,



a zatim i mleko sobne temperature 


i ostavio 24 sata na sobnoj temperaturi pokriveno gazom pričvršćeno gumicom. Može se desiti da ukoliko je previše vruće da vam se kefir i pre napravi, tako da čim počne da se odvaja surutka znajte da je kefir gotov. Ukoliko niste u mogućnosti da ga odmah cedite, teglu stavite u frižider i to će usporiti proces.



Sutradan sam procedio kefir, kroz plastičnu cediljku mešajući plastičnom, silikonskom ili drvenom kašičicom lagano, da se gljive ne oštete. 



Gljive sam oprao vodom, svaki treći, četvrti dan (mada ovaj korak možete i da preskočite jer se svakim pranjem gubi deo ''jačine'' kefirnih zrnaca) i prebacio u čistu teglu sa mlekom, pokrio gazom i ostavio da prenoći.

Obratiti pažnju na:

*Ponavljanjem ovog procesa za desetak dana ćete imati udvostručenu količinu kefirnih zrnaca što znači da ćete moći da pravite veće količine kefira. Posle još desetak dana višak zrnca će biti toliki da ćete morati nekome da poklonite deo.

*U prirpemi kefira koristiti isključivo plastične, staklene ili porcelanske sudove, nikako metalne ne dovoditi u vezu sa gljivama.

*Možete da koristite kravlje mleko, kozije, sirovo mleko, obično ili organsko mleko, i tako dalje. Možete čak i da menjate mleka bez negativnog efekta na kefir.

*Možete da koristite mleko nezaslađenog kokosa, pirinčano mleko kao i bademovo mleko. Ipak, rotirajte mleka i čuvajte kefirna zrnca samo u kravljem mleku.

*Preporučuje se da mleko ne sadrži manje od 2,8% mm - što je sadržaj masnoće u mleku veći, kefir je bolji.

*U početku vam kefir može biti prekiseo i čudnog ukusa, nemojte ga bacati već iskoristite za pravljenje lepinjica, hlebova i slično. Ponavljanjem ovog procesa posle trećeg, četvrtog puta dobiće se blag i gust ukus pa ga možete jesti na kašičicu kao kiselo mleko.

*Šta ako idem na more i neću da vodim gljivu sa sobom? -Opraću je i spakovati u plastičnu posudu ili kesicu pa zamrznuti.


Prijatno!




0 komentara:

Postavi komentar