1 Dec 2014

Tapioka



Koren manioke
Tapioka je  skrob izvađen iz manioka korena. Manioka je biljka poreklom iz Brazila, gde je poznata kao "manioca" i njen skrob se naziva "tapioca"​​. Gajenje manioka biljke proširio se duž Južne Amerike i Afrike, dok je kulinarska upotreba tapioke postala popularan u celom svetu.


Karakteristike tapioke

Tapioka ima neutralan ukus i jaku snagu želiranja, što je čini vrlo upotrebljivom kao sredstvo za zgušnjavanje u slatkim i slanim jelima. Za razliku od kukuruznog skroba, tapioka može izdržati ciklus smrzavanja bez gubljenja svoje strukture gela. Tapioku treba natopiti, a zatim kuvati sa tečnošću čime se formira gel, a obično se dodaje u hranu pre jela.

Tapioka u zrnu

Tapioka je inače neprozirna, ali nakon kuvanja postaje prozirna. Zrno tapike i prašak najčešće su bele ili neutralne boje, ali biseri mogu biti obojeni bilo kojom bojom. Obojeni biseri tapioke najčešće se koristi u poslasticama, poput popularnog azijskog "Bubble" čaja.

Prehrambene vrednosti 
 
Tapioka je  skrob izvađen iz manioka korena, što je gotovo 100% ugljeni hidrat. Mikroelementi drugih hranljivih materija mogu ostati u tapioci, ali tapioka je bez masti i proteina. Jedna šolja tapioke granula (152 grama) sadrži otprilike 544 kalorija, 135 grama ugljenih hidrata, 1 gram prehrambenih vlakana, 0 grama masti i 0 grama proteina.

Tapioka se sastoji od korena manioke, koji ne sadrži gluten, tako da je tapioka bez glutena. Tapioka je čest sastojak u mnogim bezglutenskim proizvodima i utiče na poboljšavanje teksture.

Obojena tapioka
Upotreba tapioke
Tapioka se najčešće koristi za pripremu pudinga, popularnih azijskih poslastica poput "Bubble" čaja i drugih slatkiša i deserta. Oba deserta napravljena su od tapioke granula/kuglica/bisera koji se pretvaraju u gumenu lopticu kada se kuvaju. Veoma je zabavno jesti ih.


U industrijskoj revoluciji hrane, tapioka je dobila nove namene. Tapioka se često dodaje supama, umacima, jer ima veće svojstvo zgušnjavanja od brašna i ostalih zgušnjivača. Tapioka se može dodavati mlevenim mesima, kao što su pljeskavice ili pileći medaljoni u cilju vezivanja strukture.
Tapioka se takođe dodaje testima, pogotovo bez glutena, poboljšava strukturu i sadržaj vlage. U pekarskim desertima dodaje se s ciljem zadržavanja vlage u gelu, što sprečava da testo postane vlažno tokom skladištenja.
Tapioka u prahu
Tapioka se najčešće prodaje u obliku granula/bisera, koji mogu varirati u veličini, od 1 milimetra do 8 milimetara. Manje tapioka granule obično se koriste za pudinge, a veći biseri obično za "Bubble" čaj. Tapioka se takođe prodaje i u prahu koji se koristi za zgušnjavanje umaka, supa i slično.
Tapioka je suv proizvod, čiji je rok trajanja veoma dug ukoliko se hermetički zatvori kako bi se sprečilo prodiranje toplote i vlage. 

 
Tapioka se najčešće kod nas može naći u prodavnicama zdrave hrane u obliku zrna.









0 komentara:

Postavi komentar