3 Dec 2014

Psilijum



Plantago biljka
Psilijum postaje jedan od najboljih preporuka za ljude koji koriste nisko ugljenohidratne (low carb) dijete, zato što je vrlo teško dobiti dovoljno vlakana u ishrani kad eliminšete ugljene hidrate i voće. Psyllium kapsule su jednostavan način da se reši ovaj problem. One vam ispunjavaju vlakna i smanjuju apetit. Psilijum je ljuska semena  Plantago biljke koja se koristi u kontroli težine i za opšte zdravlje creva. Ona sadrži vlakna koja smanjuju apetit i poboljšavaju probavu, što je za zdravu dijetu odličan izbor.
Svakih 100 grama psyllium-a daje 71 gram topivih vlakana, a slična količina zob mekinja sadrži samo 5 grama topivih vlakana. Tek nedavno su naučnici ustanovili da topiva vlakna imaju jedinstvene efekte na metabolizam. Psilijum se najčešće konzumira u prahu a dostupan je i u kapsulama, granulama i tečnom obliku. Dovoljno je uzeti  jednu ili dve kapsule s čašom vode,  pola sata pre jela. Nacionalni institut za zdravlje preporučuje uzimanje psilijuma u prašku ili granulama sa 240 ml tečnosti. Takođe daje i osećaj sitosti. Psyllium je jedan od najjednostavnijih, najzdravijih i najefikasnijih biljki za kontrolu telesne težine.
Psilijum se koristi kod sindroma iritabilnog creva. Koristan je i za one bolesnike s analnom fisurom (pukotine u koži u blizini anusa) i hemoroidima i često se preporučuje nakon analne ili rektalne operacije, za vreme trudnoće, kao i dijareje.
Uzrok visokog holesterola je loša ishrana, a to može dalje da utiče negativno i na srce. Brojne studije su pokazale da vlakna psilijuma kao deo zdrave ishrane mogu pomoći osobama sa kardiovaskularnim oboljenjem. Psilijum može uticati na snižavanje krvnog pritiska, poboljšanju nivoa lipida i jačanju srčanog mišića.
Psilijum ljuspice
Psilijum upija značajnu količinu vode u probavnom sistemu i čini creva pokretljivijim. Zatvor može podstaći hemoroide i analnu fisuru. Psilijum ima moć da omekša stolicu i da eleminiše zatvor. Psilijum ima dodatne prednosti  u odnosu na druge izvore vlakana jer smanjuje nadutost. Može biti preporučen od strane lekara kako bi se ublažili i smanjili bolovi povezani s hemoroidima.
U istraživanju ljudi sa ulceroznim kolitisom (vrsta upalne bolesti creva), psyllium semenke su se pokazale efikasnim  u smanjivanju recidiva bolesti. Osim toga, lekar može preporučiti korišćenje psyllium-a  u  cilju sprečavanja  dijareje,  ulceroznog  kolitisa ili Kronove bolesti (druga vrsta upalne bolesti creva).
Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition zaključuje da je korišćenje topivih vlakana, efikasno  i dobro za lečenje blage do umerene hiperholesterolemije. Topiva vlakna poput onih u psilijumu, guar gumi i zob mekinjama, efikasne su za snižavanje holesterola kao i u nisko ugljenohidratnim dijetama.
Studije objavljene u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazale su da psyllium efikasno utiče na smanjivanje holesterola, što može biti korisno za one s povećanim holesterolom i povećanim rizikom za razvoj hiperholesterolemije, kao što su osobe s dijabetesom tipa 2.
Studije i klinička otkrića ukazuju na to da psyllium može povećati osećaj sitosti i smanjiti glad. Iz tih razloga, upotreba psyllium-a i drugih izvora vlakana u ishrani može pomoći u procesu mršavljenja.
Psilijum u prahu

Održavanje telesne težine je briga za veliki broj ljudi, posebno onih sa hroničnim oboljenjem kao što je dijabetes. Osim što je dobar za srce i održavanje nivoa šećera u krvi, psilijum  može da pomogne i u gubljenju telesne težine, jer upija tečnost u vašem telu i to pomaže da se osećate siti. Ovim možete uticati na kontrolu količine hrane.

Za one koji jednostavno žele da poboljšaju probavu i zdravlje u probavnom traktu, jedna kapsula na dan je sve što je potrebno.

 

Psilijum beleške/nuspojave

Latinski naziv
Plantago psyllium, Plantago ispahagula
Uobičajna imena
Pesak Bokvica, Flea Seme, Ispaghula, Opne Semena, Indijski Plantago, Spogel
Svojstva/Osobine
Protiv dijareje,  demulcente, emolijent, laksativ
Nagovestiti/Ukazati
Zatvor, Dijareja, Visoki holesterol, Inflamatorno oboljenje creva (upala creva), Debelog creva, Bolesti srca, Visoki krvni pritosak, Hemoroidi, Dijabetes, Gojaznost i Hiperholesterolemija, Lečenje dizenterije, Kataralni uslovi genito-urinarnog trakta, Upala membrane crevnog kanala itd. Ulje u semenu embriona sadrži 50% linoleinske kiseline i koristi se kao preventiva arteroskleroze.
Ne koristiti opne ako imate opstrukciju creva ili bolest koja izaziva sužavanje bilo kog dela digestivnog trakta.
Dijabetičari treba da izbegavaju opne ukoliko imaju problema sa kontrolom nivoa šećera u krvi.
Uzimati sa dosta vode.
 






1 comment:

  1. sve je to lepo ali indijsku bokvicu u obliku kao na slici, iygleda nije moguce kupiti u srbiji. ako neko zna, molio bih ya informaciju. jjelenic@gmail.com

    ReplyDelete